torsdag den 7. februar 2013

Rødkål fra amagerika


Kålen er en del af vores solide gamle madkultur. Rødkålen har vel hæderspladsen over dem alle, fordi den er  det centrale tilbehør til julemiddagen. Hvornår spiser vi ellers rødkål? Ja om vinteren til gris, og er man ovre i den grønne afdeling vegetar verdenen, så er rødkål meget brugt som rå, fint snittet og blandet med andet dejligt grønt. Det var måske på sin plads at henvise til en dejlig opskrift på at lave den bedste rødkål.


Og historisk har der været noget at vælge imellem med det sortsmateriale, som engang fandtes. Det er jo berømt at der kom hollændere til Danmark i 1600-tallet især til Amager, hvor de opbyggede en gevaldig grønsagsproduktion baseret på københavnernes latrin. Og med dem kom også frø i alle afskygninger. Så der er rigtigt mange grønsager, især kål, der hedder noget med 'Amager'.

I samlingen på Krogerup havde vi i sommeren 2012AMAGER CARO, AMAGER 304, HOLDBAR VINTER RODAN, KISSENDRUP TAGENSHUS , HOLDBAR AMAGER TOFTØ


Her er et billede af nogle kålhovederne høstet 1. september.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar