onsdag den 16. oktober 2013

Jordskokker på programmet

Merete ved det flittigt benyttede scorebordt 

Under Æbletsdag d. 13/10 havde vi et parallelt tema, der handlede om genressourcer med særligt fokus på jordskokkerne. De 18 sorter fra kopisamlingen + klon nr. 19; Krogerup klonen, var udstillet. Der var smagsprøver og kåring af den mest skrællevenlige og den mest velsmagende jordskok. Hver deltager på markedet kunne sætte en streg ud for den de bedst kunne lide, og kl. 16 kunne vi på Facebook annoncere dagens vinder. Merete Brødsgaar Henriksen fra Århus Universitet, Årslev viser her scorebordet frem kl. 15.40, hvor der tegner sig en klar tendens. Klon nr. 9 ligger lige i hælene på den lokale favorit. Og kl. 16 stod det klart, at Krogerup-klonen havde fået flest stemmer.

Vi havde i dagens anledning gravet to sunde toppe op af hver klon, så man også kunne danne sig et indtryk af deres individuelle ydeevne. Klonen E:C:Søndersø var helt klart den mest yderige ved denne prøveoptagning d. 13/10-13. Det skal siges, at smagen hos de sene sorter måske er knap så færdigudviklet, som hos de tidlige sorter. Det samme gør sig gældende i forhold til knoldenes form og størrelse; de sene sorter er ikke færdig udviklet her midt i oktober. Nr. 9 og nr. 19 havde et pænt udbytte og var begge meget sunde.

På dagen var der også afsat tid til to markvandringer. Kl. 11 var der knap 30 interesserede der fulgte med rundt for at høre om genressourser, økologi og kompost. Det virker til at komme bag på de fleste, at der findes så mange sorter/kloner samt at de har så vigtig en betydning for vores fødevaremæssige fremtid. Eftermiddagens rundvisning bød på mere indgående kendskab til indholdsstoffer i blandt andet peberrod og jordskokker. Nedenfor ses lidt billeder fra dagen af de mange sorter.





Mvh Henrik Helweg-Larsen, Krogerup Avlsgaard.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar