mandag den 25. november 2013

JORDSKOKKER

Vinteren står for døren og gartnerier og køkkenhaver er ved at være tømt. Men en afgrøde har vi dårligt taget hul på endnu, de kære jordskokker. Her på Krogerup har vi vores helt egen klon: "Krogerup klonen". Den har været her så længe vi kan huske og ingen ved, hvor den kommer fra, så den har fået sit navn efter gården - altså Krogerup klonen. Men sidste år var den ikke alene længere, den fik selskab af 18 andre kloner fra genressourcesamlingen på Aarslev.

Vi er nu officielt kopisamlings-sted for bl.a. jordskokker og peberrødder. Det har givet en stor variation i form og størrelse, anvendelses tidspunkt og også udseende såvel under som over jorden. Som tidligere beskrevet er nogle af de tidlige sorter smukt blomstrende, mens andre kvalificerer sig ved stort udbytte, lang holdbarhed, glatte former eller smukke røde nuancer. Knoldenes holdbarhed er et vigtigt parameter; er der nogle der lettere får sygdomme og hvem bliver spist af mus og mosegrise gennem vinteren?

Som vært for kopisamlingen er den vigtigste opgave at bevare de 19 klon-typer og holde dem adskilt fra hinanden. Det gør vi ved at dyrke den med en vis afstand og stor omhyggelighed, så de ikke spreder sig ind til hinanden i bedene og ved at være omhyggelig med omgangen med knoldene under høst og opbevaring. Skiltning er et helt kapitel for sig, når man har med markafgrøder at gøre. De blæser væk, bliver våde, kommer i karambolage med maskinerne eller er lidt for interessante for nysgerrige forbipasserende.

En ny "trussel" er blæst, storm eller orkan. Nogle af de nye sorter er så stive i stænglerene, at de vipper om i stormen som skovens store træer og tager knoldene med op af jorden. Der er dog kun få ting en jordskokkeknold ikke kan overleve, men en af dem er udtørring og bar frost. Kommer de op i luften, er de dødsmærkede, så i dag den 25/11 har vi slået toppen af jordskokkerne og kørt dem til kompost, så de ikke kan vælte. Nu er de fine knolde gået i hi, men kan høstes hele vinteren, så længe jorden ikke er frossen. Ønsker man iøvrigt adgang til dem under perioder med barfrost, kan en dyne af halm hjælpe - det medfører dog en forøget risiko for besøg af gnavere... Og hvem kan fortænke dem i at lave vinterkvarter i sådan et dejligt forrådskammer?

Vores 19 kloner skal også dyrkes her næste år, og 4 typer bliver udvalgt til opformering, så de en skønne dag kan ende i Aarstidernes kasser. Alle typer bliver bevaret for eftertiden, så længe der er interesse og økonomi til det.


Et par billeder fra i sommers - mens toppene stadig stod flot


Mvh Henrik

Ingen kommentarer:

Send en kommentar